We hebben allemaal wel een verhaal gehoord over de verschrikkelijke misdaden die hebben geleid tot een tbs-oplegging. Terbeschikkingstelling is een maatregel om de samenleving te beschermen tegen mensen die misdrijven plegen, terwijl ze lijden aan een ernstige stoornis of gebrekkige ontwikkeling. Tbs wordt niet gezien als een straf. De veroordeelden worden behandeld voor hun problematiek en leren opnieuw te integreren in de
samenleving.

“De tbs’er” wordt gegeneraliseerd en gedemoniseerd in de media. Geen twee verhalen binnen de tbs zijn hetzelfde. Ook de veroordeelden hebben een jeugd gehad, vrienden, familie en kinderen. Velen gingen voorheen ook met hun broodtrommeltje achter op de fiets naar werk toe.

In deze installatie vind je het versplinterde beeld van zes verschillende makers in één creatie. De meningen van de makers zijn minstens net zo divers als de verhalen van de veroordeelden. Het is nagenoeg onmogelijk om tot één concrete visie te komen binnen zo’n complex onderwerp. Door om het werk heen te lopen kun je de meerduidige beelden van de makers zien. Treed de installatie binnen om het contrast te voelen met de buitenkant.

Aan jou de vraag om niet alleen je mening te vormen op basis van je aannames of hun misdrijf, maar ook verder te kijken naar het verhaal. Wat zou iemand tot zo’n misdrijf kunnen leiden? In hoeverre zijn de mensen die ter beschikking gesteld zijn, anders dan jij of ik?

Deze kunstinstallatie wilt de kijker laten nadenken over hoe meningen gevormd worden over een complex onderwerp, zonder hen te bekritiseren. Als het over mensen gaat hebben we al snel een vooroordeel, zonder dat er bij stilgestaan wordt waarom ze deze vooroordeel hebben en wat de betrouwbaarheid van de mening daadwerkelijk is. 
CREATIVE SKILLS
concepting, prototyping, copywriting, 
artistic creativity, installation design, 
visual communication, curating

IN OPDRACHT VAN:

IN SAMENWERKING MET
Begeleiding:

Creative team
Bo Hoevenaar
Eva van Hees
Fleur van Deijck
Myrthe Breuer
Khattar Shaheen
Back to Top